Tomaten bruschetta & knoflookbrood

Tomaten bruschetta, ik vind het echt héérlijk en maak het regelmatig! Heel erg lekker met (home made) knoflookbrood voor bij de borrel, of zelfs als side dish bij je avondeten. Ik vind het ook heerlijk om bruschetta te eten bij bijvoorbeeld pasta, zoals deze white wine gnocchi.

Eigenlijk ook super easy om klaar te maken en je hebt er ook maar een paar ingrediënten voor nodig.

 • Tomaten, duh! Ik gebruikte vleestomaten omdat hierin minder sap zit en we gaan dat sap eigenlijk helemaal niet gebruiken. Het is dus zonde als je tomaten koopt waar heel veel sap in zit, aangezien we juist meer tomatenvlees nodig hebben.
 • Basilicium, ook superbelangrijk voor de bruschetta. De basilicum helpt echt enorm mee met de smaak en is wat je bruschetta naar een hoger level tilt.
 • Rode ui, is niet perse nodig en hoort volgensmij ook niet in een ”originele bruschetta”. Máár als een fan van ui raad ik je ook wel aan deze toch in hele kleine stukjes toe te voegen. Het geeft je bruschetta toch een extra smaakkick en textuur mee.

Dan hebben we het knoflookbrood. Ooh man i love garlic! Wat ik zelf deed was het stokbrood óf ciabatta insmeren met olijfolie, dan de oven in voor de tijd dat het afgebakken moet worden of ongeveer 10 minuutjes, na het bakken wrijf je eroverheen met een doorgesneden knoflookteentje. Op deze manier krijg je een hele lekkere lichte knoflooksmaak.

Wat óók een optie is, en wat ik denk ik lekkerder vind…. Is een bakje vullen met olijf of knoflookolie, teentje knoflook erbij, Italiaanse kruiden en een beetje zout. Dit meng je dan en breng je met een kwast of een lepel aan op het ongebakken brood. Óf als je bijvoorbeeld vers gebakken stokbrood haalt besmeer je deze dus vóórdat je ze zelf nog eens in de oven afbakt. Daarna op een bakpapiertje 10 minuten bakken op 180ºC en let me tell you… this is amazing. Ook heel lekker een dag later, nog eventjes opnieuw bakken evt met wat extra nieuwe olie en zo goed als nieuw! Heerlijk!

Hieronder vind je de 2 losse recepten, de bruschetta en het heerlijke knoflookbrood voor erbij! Of voor je andere smeersels.

Tomatenbruschetta

Deze heerlijke supersimpele bruschetta is perfect voor een Italiaans avondje. Top bij de borrel of als bijgerechtje. Left overs kun je ook heerlijk gebruiken op een tosti, sandwich of in bijvoorbeeld een salade.
Cook Time 10 minutes
Total Time 10 minutes
Course Bijgerecht, Borrelhapje, Tussendoortje
Cuisine Italiaans

Ingredients
  

 • 4 Vleestomaten
 • handje Basilicum
 • 0,5 Rode ui

Instructions
 

 • Als eerst gaan we de tomaten pellen (pliceren). Leg de tomaten in een grote schaal, zet een kruisje onderop de tomaat met een mesje zodat het velletje een beetje kan opkrullen. Giet er (kokend) heet water overheen en laat dit even zo trekken.
 • Na ongeveer een minuutje kan je de tomaten een voor een eruit halen en evt koud afspoelen. Zo kun je de tomaten ''laten schrikken''. Nu is het heel makkelijk om het velletje van de tomaat af te trekken.
 • Pel de hele tomaat, snijd in kleine stukjes en gooi het sap/pitjes weg óf gebruik dit in een basis voor soep of saus.
 • Leg alle kleine stukjes tomaat, dus zonder schil en zonder nattigheid in een grote kom.
 • Snij de basilicum blaadjes in kleine stukjes en voeg toe.
 • Snijd ook de rode ui in kleine stukjes (persoonlijk vind ik hoe kleiner, hoe lekkerder) en voeg deze ook toe.
 • Roer goed door en je bent klaar!

TIPS

 • Hoe lekker knoflook ook is, ik zou dit niet gebruiken ín de tomatenbruschetta. Knoflook gaat in de tomaten trekken vooral als je dit een nachtje in de koelkast gaat staan, en hoe lekker dat ook klinkt kan het echt niet lekker of juist meeeega knoflokerig worden (in negatieve zin) . Ookal klinkt het misschien alsof je niet genoeg knoflook smaak hebt als je ''alleen'' je stokbrood er mee insmeert, dat gaat juist echt perfect zijn!
 • Gebruik ook wat zout! Of over je knoflook brood, of beleg de broodjes met bruschetta en maal daar wat zout overheen. Als je geen zout gebruikt word de smaak een beetje flets.
Keyword borrelhapje, bruschetta, Tomaat

Knoflookbrood

Dit heerlijke knoflookbrood is perfect voor bruschetta! Je kunt dit zeker ook gebruiken voor al je andere favoriete smeersels of bijvoorbeeld bij de soep! Ideaal als bijgerecht dus. Je kunt hiervoor ook oud brood gebruiken, we gaan het opnieuw afbakken met olie en hierdoor wordt het weer lekker knapperig! Je kunt dit brood ook een dag later nogmaals eten, even paar minuutjes in de oven met evt. nog wat olie and you're good to go!
Prep Time 5 minutes
Cook Time 10 minutes
Total Time 15 minutes
Course Bijgerecht, Borrelhapje, Tussendoortje
Cuisine Italiaans

Ingredients
  

 • 1 Stokbrood naar keuze, vers of nog niet afgebakken kan beide | Ciabatta is ook erg lekker hiervoor!
 • Olijfolie | Of evt. knoflookolie
 • 1 Teentje knoflook
 • Italiaanse kruiden
 • Zout

Instructions
 

 • Verwarm de oven voor op 180ºC
 • Snijd het stokbrood een beetje schuin, zo krijg je een groter oppervlak voor je bruschetta of andere topping. Je kunt hiervoor ook heel goed ''oud'' stokbrood gebruiken!
 • Vul een kommetje met olijfolie, italiaanse kruiden, knoflook en wat zout. Meng dit goed samen.
 • Dip je stukjes brood aan beide kanten in het oliemengsel, óf besmeer met een kwastje.
 • Beleg het ovenrooster met een vel bakpapier, en leg hierop de stukjes stokbrood.
 • Bak het brood af op 180ºC voor ongeveer 10 minuutjes.
 • Laat even afkoelen en serveer met je heerlijke zelf gemaakte bruschetta!

Dag later nog een keer van genieten?

 • Bewaar het stokbrood in een ziplock zakje.
 • Voordat je het knoflookbrood wilt serveren, besmeer nog even met wat olijfolie of maak opnieuw een mengsel met alle kruiden.
 • Bak een paar minuten af op 180ºC en het brood is weer helemaal knapperig!
Keyword borrelhapje, bruschetta, knoflook, knoflookbrood

Leave a Reply

Recipe Rating