Happy vegan eiersalade

Jump to Recipe

Een van mijn favoriete smeersels voor op brood, Eiersalade. Het is lastig om hier een kant en klaar alternatief voor te vinden in de winkels maar eigenlijk is het super makkelijk zelf te maken. Ik maakte vroeger ook zelf regelmatig eiersalade en dat was zo simpel dat ik dacht, vegan eiersalade kan toch niet zo moeilijk zijn?

Dus ik ging op zoek naar vegan alternatieven voor Ei. Tofu word hier heel veel voor gebruikt. Ik heb dit toen een keer geprobeerd met Silken tofu want ik dacht, dat is lekker zacht en lijkt vast veel op een echt ei! Nou, niet dus. Probeer dit niet met silken tofu, dan krijg je echt een papje… de tofu is zo zacht dat het ook door het mengen nog kleiner word en je uiteindelijk eigenlijk gewoon een sausje overhoud. Dus kies voor ”normale tofu”. Deze tofu vind je gewoon in de supermarkt.

Ik gooide vanalles bij elkaar wat ik zelf lekker vind. Inprincipe blijft de basis hetzelfde, tofu, vegan mayonaise en een beetje zout en evt. peper. Je kunt het verder zo gek maken als je wilt, voeg wat kerriepoeder toe, paprikapoeder, misschien wat spicy kruiden als je daar van houd.

Kala Namak

Eigenlijk het meest cruciale onderdeel wanneer je een ei smaak wilt meegeven aan een gerecht is Kala namak. Kala namak is zwart zout dat rijk is aan zwavel, dat wat ei zijn typische smaak geeft. Ik vond dit zout bij de toko en volgensmij is het ook niet te koop in een reguliere supermarkt. Je kunt dit natuurlijk ook online bestellen. Ik vond deze variant in de toko voor €1 of minder… Er zit echt veel in dit zakje en is echt heel erg goedkoop! Je voegt dit zout toe wanneer je een tofu ”ei” bakt of bijvoorbeeld in vegan eiersalade dus. In het tofu”ei” vind ik het niet perse noodzakelijk omdat het met andere kruiden ook al heel lekker is, maar om de eiersalade zoveel mogelijk te laten lijken op echte eiersalade is dit toch wel een must!

TRS Kala Namak (Black Salt) 200g. (2020). [Foto]. Geraadpleegd van https://www.amazon.co.uk/TRS-Kala-Namak-Black-Salt/dp/B01NAQ41PJ

Eigenlijk is het dus zo simpel als wat je gewend bent wanneer je zelf eiersalade maakt. Je mengt de vegan eiersalade met jouw keuze aan kruiden en voegt er klein gesneden tofu aan toe… thats it! smakelijk 🙂

Vegan eiersalade

Perfect voor op brood tijdens de lunch, of voor op toastjes bij de borrel!
5 from 1 vote

Ingredients
  

 • 130 gram Tofu
 • 3 eetlepels Vegan mayonaise | Bijvoorbeeld van Remia
 • Zwart zout poeder (Kala Namak)
 • Zout
 • Kerriepoeder
 • Uipoeder
 • Bieslook, vers of gedroogd

Instructions
 

 • Ik knijp vaak eerst de tofu uit in een keukenpapiertje, zodat er wat water uitloopt. Snijd de tofu daarna in kleine stukjes.
 • Voeg in een kommetje alle overige ingrediënten toe en mix dit samen tot een sausje. Ik doe dit vaak op gevoel, voeg dus alle kruiden naar smaak toe.
 • Voeg ook de kleine blokjes tofu toe en meng alles samen.
 • Genieten! Lekker op brood, een cracker of op een toastje.

This Post Has One Comment

 1. Katelijne

  5 stars
  Echt een aanrader! Smaakt ontzettend lekker en ook echt naar eiersalade door het zwarte zout.

Leave a Reply

Recipe Rating