Voordat ik vegetariër / veganist werd was ik al niet zo’n grote vlees lover. Een worstenbroodje of een broodje knakworst waren dingen die ik wel echt lekker vond, maar je zal mij nooit een biefstuk hebben zien eten. Bacon is ook zoiets. Toen ik nog vlees at vond ik een pannenkoek met spek af en toe wel lekker maar daar hield het ook wel op.
Mijn vriend zei ineens, zullen we bagels met vegan bacon maken? en ik dacht, why not! Dus op naar de supermarkt om de benodigdheden te halen. Het recept voor de vegan bacon is verassend simpel. Weetje waar we de ”bacon” van gaan maken? AUBERGINE! whaat? ja aubergine. En ik denk dat het nog best goed gelukt is ook. oké, oké ik ben dus nooit een echte vleeseter geweest en kan me ook niet echt de smaak van bacon of spek herinneren, maar ik weet wel 1 ding en dat is zout! En dat is denk ik wel gelukt met deze vegan bacon slices.
Het zal dus zeker geen exacte vervanger zijn van de bacon die je misschien gewend bent, maar het is denk ik wel een versie die aan je cravings kan voldoen. Wij maakte een BLT bagel, ”bacon”, lettuce, tomato. En wat een succes! Wel behoorlijk zout dus, maar goed, dat is echte bacon ook. Ook heel lekker met wat gesmolten kaas, voeg dit gewoon toe voordat je de bagels afbakt en zo smelt de kaas alvast een beetje. Deze bagel is de perfecte combinatie van knapperig en zacht, fris en warm, zout en zoet? Kortom, zoek je nog een recept voor je lunch van vanmiddag?
Vegan bacon bagel
Equipment
- Groentensnijder, Ik heb deze van de Ikea gebruikt: https://www.ikea.com/nl/nl/p/ikea-365-groentesnijder-zwart-00422321/
- Koekenpan
- Snijmesje + snijplank
- 2 vellen keukenpapier
- Optioneel: een tang om de ''bacon'' mee vast te pakken
Ingredients
- 4 Bagels Ik heb de bagels per 4 van de Jumbo gebruikt
- 2 eetlepels Vegan Mayonaise Bijvoorbeel van Remia
- 0,5 krop Romaine sla
- 1/3 Aubergine Je kunt zelf natuurlijk zoveel plakjes maken als je wilt, 1/3 aubergine is meer dan genoeg voor 4 porties.
''Bacon'' marinade
- 1 eetlepel Sojasaus
- 1 eetlepel Maple syrup
- 1,5 eetlepel BBQ & grill kruiden Je kunt natuurlijk meer of minder toevoegen naar smaak.
Optioneel
- 2 plakjes Vegan kaas Optioneel, bijvoorbeeld Violife mozzarella
Instructions
- Bak de bagels af volgens de verpakking. Als je wilt kun je voordat ze de oven in gaan de bagels doorsnijden, wat vegan kaas erop leggen, en zo de oven in doen.
- Maak intussen de marinade voor de aubergine, voeg de sojasaus, maple syrup en bbq kruiden samen in een schaaltje.
- Was de aubergine en snijd hem met een groentensnijder in dunne plakjes, zo word het zometeen knapperig. Heb je geen groentensnijder? je kunt het proberen met een mesje, je moet dan wel voorzichtig dunne plakjes kunnen snijden.
- Leg een paar plakjes in de marinade en zorg dat ze helemaal ondergedompeld zijn, laat ze even een minuutje of 2 weken.
- Zet een koekenpan op het vuur met wat olijfolie, zorg ervoor dat de pan goed heet is voordat je de aubergine eraan toevoegd.
- Zodra de pan heet genoeg is kun je met de tang gemakkelijk een aantal slices aubergine toevoegen aan de pan. Bak ze totdat ze wat beginnen te verkleuren en leg ze daarna op een keukenpapiertje om wat uit te lekken.
- Snijd de hoeveelheid sla in kleinere stukken en snijd ook de tomaat in plakjes.
- Zodra de bagels klaar zijn met bakken, haal ze uit de oven en besmeer met wat mayonaise. Voeg daarop de sla en tomaat toe en top af met een paar plakjes ''vegan bacon''.
- Nu kun je genieten van deze lekkere bagels! Eet smakelijk!