Romige witte wijnsaus gnocchi

Jump to Recipe

Als ik mijn favoriete keuken moet kiezen… kies ik denk ik wel voor Italiaans. Ik ben zón enorme pasta en pizza liefhebber! Sinds een tijdje ontdekte ik gnocchi. Een paar keer zo’n pakje uit de winkel geprobeerd, wel lekker… ook wel eens bij een restaurant gegeten, lekker!!! Dus besloot ik te proberen om zelf de gnocchi te maken! Ik vond namelijk een recept wat heel makkelijk zou zijn dus dacht ik, why not?

En ja, dit recept is écht makkelijk. Er gaat alleen ietsje meer tijd in zitten omdat je het natuurlijk vers maakt. Gnocchi uit de winkel moet ongeveer 3 minuutjes koken en dan ben je klaar, maar als je zelf gnocchi maakt moet je: eerst aardappels schillen, snijden en koken, laten afkoelen, mengen met bloem, gnocchi vormen en dán nog 3 minuutjes koken. Wat, als je van koken houd, echt niet erg is!

Maar ik kan me voorstellen dat als je het druk hebt je hier totaal geen zin in hebt. Bewaar dit recept lekker voor een luie zondag en neem er je tijd voor. Zet je favoriete playlist op en maak je hoofd lekker leeg bij het koken van deze gnocchi. Of koop een pakje uit de supermarkt, dat werkt ook. Máár is echt wel minder lekker dan home made. Hier vind je de video (van nog geen 3 minuten) die ik heb gevolgd voor het zelf maken van de gnocchi. Je kunt natuurlijk ook gewoon deze saus maken voor bij bijvoorbeeld tagliatelle of een ander soort pasta.

Hieronder vind je 2 losse recepten, 1 voor de gnocchi en 1 voor de saus! zo kun je ook nog voor de makkelijke weg kiezen en gewoon een pakje uit de supermarkt halen 😉

Dit recept heet dan wel ”white wine gnocchi”, je kunt dit recept ook helemaal prima maken ZONDER de wijn! Als je gaat voor alcoholvrij is dat echt geen probleem. Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik denk ik niet eens écht verschil zou proeven.

Gnocchi

Dit hele simpele gnocchi recept kost je wel wat meer tijd dan een bakje uit de supermarkt, logisch natuurlijk. Maar je krijgt er een heerlijke gnocchi voor terug!
Course Hoofdgerecht
Cuisine Italiaans
Servings 4 personen

Ingredients
  

  • 6 Middelmaat aardappelen
  • 385 gram Bloem
  • Zout

Instructions
 

  • Schil de aardappelen en snijd ze daarna in kleine blokjes.
  • Kook de aardappelen totdat ze zacht zijn, ik denk rond de 10 minuutjes?
  • Giet de aardappelen af en laat even afkoelen, spoel evt af met wat koud water.
  • Prak de aardappels en meng met de bloem en zout. Je zou er evt. nog andere kruiden aan kunnen toevoegen, misschien italiaanse kruiden of als je van pittig houd wat spicy kruiden.
  • Verdeel het deeg in ongeveer 3 delen, dan word het wat makkelijker om ermee te werken. Bestrooi je werkblad met bloem en rol een deel uit tot een lange rol deeg, snijd kleine stukjes van ongeveer 1 á 2 cm. Herhaal dit met alle delen deeg totdat je al het deeg in kleine stukjes hebt gesneden.
  • Je kunt er voor kiezen all out te gaan, dan heb je een gnocchi plankje nodig óf een vork. Rol de gnocchi een voor een over het plankje of over je vork, op deze manier krijg je de welbekende gnocchi ''rimpels''.
  • Als je hier geen zin in hebt kan je dit zeker overslaan, ik heb zelf ook de gnocchi zonder ''rimpels'' gemaakt en de smaak is even goed dus daar zal het niks aan veranderen!
  • Zorg voor genoeg bloem zodat niet alle gnocchi's aan elkaar plakken.
  • Breng een pan met water aan de kook en voeg er stuk voor stuk een portie gnocchi aan toe. Gnocchi hoeft echt maar heel kort te koken, ongeveer 3 minuutjes. Zorg ervoor dat je je gnocchi ook niett veel langer kookt want dan word het een grote pap.
  • Het is heel handig om een grote lepel met gaatjes te gebruiken om de gnocchi uit de pan te vissen aangezien je het water blijft gebruiken voor alle porties. Zodra de gnocchi naar boven drijft is deze klaar, haal de gnocchi eruit en leg apart in een schaal of voeg toe aan je saus.
  • Genieten maar!
Keyword aardappel, gnocchi, pasta

Witte wijn pasta saus

Deze heerlijke, supersimpele pastasaus past perfect bij gnocchi. Maar is ook heerlijk bij andere soorten pasta. Wil je een avond alcoholvrij? Laat dan de witte wijn weg.
Course Hoofdgerecht
Cuisine Italiaans

Ingredients
  

  • 1 eetlepel Vegan boter | of vloeibare vegan bakboter
  • 3 tot 4 teentjes Knoflook
  • 120 milliliter Witte wijn | Bekijk goed of de wijn vegan is of niet! Bijvoorbeeld Stormhoek moscato is vegan.
  • 120 milliliter Water
  • 300 milliliter Plantaardige melk | Ongezoete plantmelk smaakt het beste
  • 1 theelepel Bouillonpoeder | Bekijk goed of deze vegan is of niet!
  • 50 gram Vegan parmezaanse kaas
  • 2 eetlepels Bloem
  • Zout & peper voor smaak

Eventueel

  • Edelgistvlokken | Als extra voor kazige smaak

Instructions
 

  • Voeg aan een pan de vegan boter en knoflook toe, laat dit even kort bakken.
  • Voeg de wijn en het water toe, wil je een sterkere wijn smaak? voeg dan meer wijn toe en wat minder water. Laat dit even inkoken.
  • Tegelijkertijd breng een pan water aan de kook voor je pasta of gnocchi.
  • Voeg de vegan melk, bouillon, vegan parmezaan en bloem toe. Meng dit samen en voeg ook wat peper en zout toe.
  • Voeg op dit moment ook de edelgistvlokken toe, dit geeft een wat extra kazige smaak.
  • De bloem gaat de saus wat binden, wordt je saus te vast? voeg dan wat extra melk toe. Wordt je saus te vloeibaar? Voeg wat extra bloem of evt. maizena toe.
  • Als je saus een goede textuur heeft voeg dan je gekookte pasta of gnocchi toe en roer dit goed door elkaar. Je kunt dit nog even samen laten doorkoken, daarna ben je klaar!
Keyword gnocchi, pasta, roomsaus, white wine sauce, witte wijn

Leave a Reply

Recipe Rating