Witte choco & framboos fondant cake

De lente is er! woohoooo. Eindelijk is het langer licht en komen de bloemen uit. De temperaturen lopen op en het voelt als het licht aan het einde van een lange coronatunnel. Nu is het ook nog eens Pasen deze week en weet je wat perfect past daarbij?

Witte choco & framboos fondant cake! helemaal vegan en zónder dierenleed.

Vroeger heb ik dit soort taarten regelmatig gebakken met mijn moeder. Dat vonden we zo leuk om te doen, dus elke verjaardag stond er zo’n soortgelijke taart op tafel, maar dan niet vegan. Dit recept veganizen was best moeilijk aangezien het behoorlijk afhing van de eieren. Ik ging op zoek naar een recept voor luchtige vegan cake en kwam uit bij dit recept van Eef Kookt zo. Ik probeerde deze cake uit, ik was bang dat hij te vast zou zijn, maar hij was heerlijk! Dus besloot ik, waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan. Ik gebruikte dit receptje van Eef voor mijn vegan boltaart.

Hoe maak je dan zo’n boltaart? heb ik dan een ronde bakvorm nodig ofzo? Nee hoor, het is eigenlijk heel eenvoudig. Je bakt een cake, elke cake die je maar wilt. Zo zou je ook chocoladecake of een vanillecake kunnen bakken. Het makkelijkste is in een rechthoekige bakvorm, zo kun je gemakkelijk reepjes snijden. Na het bakken laat je de cake afkoelen en snijd je deze dus in reepjes. Neem een bak, een kleintje maakt al een behoorlijk grote taart. Bekleed deze bak met plasticfolie, misschien lukt het ook wel met een theedoek of aluminiumfolie, dat heb ik nooit zelf geprobeerd.

Bedek daarna de hele schaal met dunne plakken cake, zodra de hele schaal bedekt is besmeer je de laag met heerlijke witte chocolade botercrome & frambozenjam. Hierna kun je er nog lekker wat witte chocolade doorheen sprenkelen, dit is wel echt extra lekker! Hierna bedek je die laag weer met een laag cake, botercreme, jam, cake, botercreme, jam, cake…. en zo verder totdat de hele schaal gevuld is! Daarna laat je dit goed tot een bal vormen in de koelkast, ongeveer een paar uurtjes of eventueel de dag vantevoren.

Dan kun je de taart voorzichtig uit de schaal halen, leg er een bordje op en kiep de schaal voorzichtig om. Nu kun je het plastic folie eraf halen en de taart zal er mooi rond uitzien! Besmeer de buitenkant met botercreme (hmmmm…) en eventueel ook met wat extra gesmolten witte chocolade. Dan kun je het fondant gaan rollen. Ik maakte er een marmerpatroon van, dit is echt veel makkelijker dan het misschien lijkt. Het enige wat je hoeft te doen is stukken roze en wit door elkaar te vlechten en uitrollen. Als je een grote lap fondant hebt kun je deze over de taart laten zakken. Bestrijk het fondant met je vingers van bovenop de punt naar de randjes, zo kun je hem goed egaliseren. ennuh, nobody’s perfect!

Snijd de randjes rondom de taart af en hergebruik dit fondant voor de vormpjes (als het schoon is van botercreme). Nu kun je de taart nog bedekken met leuke vormpjes die je uitsteekt of bijvoorbeeld een eetbare glitter! Maak het zo gek als je zelf wilt. En nu, snijd er een flinke punt vanaf en met de beentjes omhoog! Geniet van dit heerlijke kunstwerkje.

Witte choco & framboos fondant cake

Deze heerlijk luchtige citroencake i.c.m. witte chocolade botercreme en frambozenjam en crunchy stukjes witte chocolade erdoorheen is precies wat je nodig hebt. Maak deze taart voor pasen, je verjaardag, een high tea, een ander feestje, of gewoon zomaar.
Cook Time 2 hours 30 minutes
Wachttijd 2 hours
Total Time 4 hours 30 minutes
Course cake, dessert, gebak, Nagerecht, taart
Servings 12 Stuks

Equipment

 • Een schaal
 • Mixer
 • (2) rechthoekige bakvormen
 • Deegroller
 • Plastic folie

Ingredients
  

Citroencake

 • 400 gr bloem
 • 300 gr suiker
 • 2 tl Bakingsoda
 • sufje Zout
 • 2 theelepel Azijn
 • Scheut Vanille extract
 • Scheut Citroensap
 • 400 ml Plantaardige melk
 • 2 theelepel Bakpoeder

Botercrème

 • 100 gr Witte chocolade (let op, zonder melk!)
 • 200 gr Plantaardige boter (kamertemperatuur)
 • 50 gr Poedersuiker
 • Vanille extract
 • Citroensap

Decoratie

 • 50 gr Witte fondant
 • 130 gr Roze fondant (let op vegan kleurstoffen)
 • Frambozenjam (vulling)
 • Witte chocolade (vulling)

Instructions
 

Citroencake

 • Verwarm de oven voor op 180ºC, zet 2 rechthoekige bakvormen klaar met bakpapier. De ingredienten voor de citroencake zijn genoeg ingrediënten voor 2 cake's. Ik heb deze los van elkaar gebakken, je kunt ook alles samenvoegen in één grote cake. (en hopen dat het goed gaar wordt van binnen)
 • Voeg alle droge ingrediënten samen in een kom of in een keukenmixer en voeg hier stap voor stap alle natte ingrediënten aan toe. Mix dit goed door tot een glad beslag. Let op, mix niet teveel door!
 • Verdeel het beslag over de bakvormen en bak voor ongeveer 25-30 minuten af in de oven. Je kunt controleren of de cake gaar is met een sateprikker.
 • Laat de cake volledig afkoelen, dit gaat sneller als je de cake (voorzichtig!) uit de bakvorm haalt en op een rek laat koelen.

Botercrème

 • Smelt de witte chocolade au bain marie en laat dit volledig afkoelen. Wees niet eigenwijs, als je dit te snel bij de boter gooit dan smelt al je boter…
 • Mix de boter met een mixer glad en voeg er de (AFGEKOELDE!) witte chocolade aan toe. Mix dit goed door. Voeg naar smaak wat poedersuiker en citroensap toe.

Samenstellen

 • Zodra de cake is afgekoeld kun je deze in reepjes snijden (zie foto's). Beleg een kom met plasticfolie en bedek deze daarna met een laag cakereepjes.
 • Blijf de lagen opbouwen door elke keer een laag cakereepjes erin te leggen, besmeren met botercrème en dan nog een laagje frambozenjam. Voor de extra crunch kun je ook nog wat ongesmolten witte chocolade toevoegen.
 • Wanneer de hele kom bedekt is met lagen cake, laat deze dan vormen in de koelkast. Dit kun je een paar uurtjes doen of je kunt de cake de avond vantevoren voorbereiden.
 • Rol de roze en witte fondant uit en vlecht deze random samen. Als je deze dan met een deegroller uitrolt tot een groot vel krijg je vanzelf een marmerlook.
 • Besmeer de buitenkant van de taart met botercreme, voeg er eventueel nog een extra laagje gesmolten chocolade overheen. LET OP: laat dit echt goed afkoelen.
 • Bedek de taart met je rol fondant en snijd de randjes ervanaf. Maak eventueel nog bloemetjes als versiering en dan ben je klaar!

Notes

 • Het cake recept wat ik gebruik is dus van Eef Kookt zo. Haar recept is ietsje anders dan hoe ik het hier heb gebruikt. Na het bakken van 1 batch cake kwam ik erachter dat dit niet genoeg was dus heb ik nóg een cake gebakken. Alle ingrediënten van de citroencake zoals je hem hier leest zijn al verdubbeld. Dus óf maak er een grote cake van, óf 2 kleintjes, óf deel het recept van de cake door twee en maak maar een cake. (voor een kleine schaal)
Keyword cake, fondant, framboos, taart, witte chocolade

Leave a Reply

Recipe Rating