Creamy oven aardappeltjes

Jump to Recipe

Aardappels. I love it, je kunt er zoveel verschillende gerechten mee maken en voor een veganist zijn aardappelproducten vaak je beste vriend haha! Ben je ergens beland en kun je nergens een vegan lunch of diner vinden? Frietjes to the rescue!

Ook in het avondeten houd ik echt van aardappels. Gekookt, gebakken, geroosterd, gefrituurd, you name it. Het lekkerst vind ik gebakken aardappeltjes met schil, zoals we zo gaan maken!

Mijn moeder maakte dit recept vaker voor het avondeten, en sinds een tijd ook in een vegan variant! Ik maakte deze aardappeltjes samen met haar zodat ik ze voortaan ook lekker kan maken, en om met jullie te delen natuurlijk. Onderaan vind je in het kort het gehele recept, maar eerst ga ik het voor je uittypen met moeders adviezen 😉

Voor dit recept gebruikten we 900 gram vastkokende aardappelen. Ons gezin bestaat uit 4 en 900 gram is best veel. We hebben meerdere aardappellovers thuis en dit recept valt altijd goed in de smaak bij iedereen, wij maken dus vaak wat meer. Houd ongeveer rekening met 150/200 gram per persoon, wat je overhoud kun je altijd invriezen voor later!

Was je aardappelen goed af, we gaan de schil er lekker aan laten dus zorg ervoor dat deze schoon is. Mocht je het zelf lekkerder vinden zonder schil kan je deze natuurlijk altijd schillen, maar zelf vind ik het altijd heeeerlijk als de schil er nog aan zit! Eerst kook je de aardappels voor ongeveer 5 minuutjes. De aardappels hoeven niet geheel onder water te zitten, als je de deksel er op laat worden de aardappeltjes een soort van gestoomd.

Tegelijkertijd vet je je ovenschaal in met wat plantaardige boter, ik gebruikte de knijpfles van the Flower Farm, die vind je bijvoorbeeld hier. Knijp wat boter in de ovenschaal en verspreid het met een keukenpapiertje.

In een maatbeker voeg je je favorieten kruiden toe, wij gingen voor Majoraan, knoflook, paprika, ui en bouillon poeder. Maar voel je vrij om zelf je kruiden te kiezen! Wil je spicy aardappeltjes? Voeg dan wat Cajunpoeder toe! Kies zelf wat jij lekker vind en gooi het erbij, komt allemaal niet zo nauw.

Daarbij giet je 2 pakjes Alpro soya cuisine en mix je alles samen met een garde. Dit word de saus waar de aardappeltjes dalijk in gaan doorbakken.

Nadat de aardappeltjes ongeveer 5/6 minuten gekookt hebben giet je ze in de ovenschaal en meng je het kruiden/soya mengsel hier doorheen. Bedek alle aardappels met het mengsel en schud een beetje zodat alles ”onder staat”.

Dan bedek je de aardappels met vegan kaas. Ik had alleen nog maar wat plakjes van Violife dus het ziet er niet zo heeel gezellig uit… maar voel je vrij om geraspte vegan kaas te gebruiken! Zoals ik al wel eens op mijn Instagram heb genoemd woon ik dus nog thuis met de rest van het gezin en ik ben de enige die vegan eet. Je ziet op de rechter foto dus de rest van de ovenschaal bedekt met echte kaas. Dit is voor veel vegans verschillend, de een eet niks wat dierlijke producten heeft aangeraakt en de ander vindt het iets minder erg. Ik moet zeggen dat ik mijn vleesvervangers niet in dezelfde pan bak direct nadat hier vlees in gebakken is. Maar ik vind het in dit soort gevallen niet zo erg als een deel van de ovenschotel is besprenkeld met echte kaas, omdat ik toch alleen mijn eigen stuk eet. Mocht je dit wel vervelend vinden kun je hem natuurlijk 100% vegan maken! Óf je gebruikt een klein ovenschaaltje voor je eigen portie.

20 minuutjes de oven in op 180ºC en dan kun je ervan genieten! Heel lekker bij een ”simpel” Hollands diner met een vleesvervanger en groenten. Heel erg makkelijk om op deze manier melk te vervangen voor een veganistisch alternatief! Je kunt deze pakjes Alpro soya cuisine gewoon in de supermarkt vinden. Wil je soya vrij gaan of nét iets goedkoper uit zijn kun je ook kiezen voor de havervariant van Oatly.

Creamy oven aardappeltjes

Aardappeltjes uit de oven in een romige saus met je favoriete kruiden!
Prep Time 15 mins
Cook Time 20 mins
Total Time 35 mins

Equipment

 • Kookpan
 • Oven
 • Ovenschaal
 • Maatbeker

Ingredients
  

 • 900 gram Vastkokende aardappelen | +/- 150/200 gram per persoon
 • 2 pakjes Alpro soya cuisine
 • 1 eetlepel Knoflookpoeder
 • 1,5 eetlepel Uipoeder
 • 1 eettlepel Paprikapoeder
 • 1 eetleepel Majoraan
 • 1 eetlepel Groentenboullion
 • 1 eetlepel Plantaardige boter | Ik gebruikte the Flower Farm
 • Vegan (geraspte) kaas

Instructions
 

 • Verwarm de oven voor op 180ºC
 • Weeg de aardappelen af en was ze af onder de kraan. Snijd de aardappeltjes in schijfjes van ongeveer 1 centimeter en spoel nog een keer af met water.
 • Vul een pan ongeveer voor de helft met water en voeg de aardappelen daaraan toe. Kook voor ongeveer 5/6 minuten. De aardappels hoeven dus niet helemaal onder water, als je de deksel er op houdt terwijl je kookt worden de aardappeltjes gestoomd.
 • Terwijl dit kookt vet je de ovenschaal in met plantaardige boter.
 • Voeg in een maatbeker (of bakje) al je kruiden toe, voel je vrij je eigen kruiden toe te voegen! Kies wat je lekker vind en voeg eventueel wat pittige kruiden toe. Giet hier overheen de alpro soya quisine pakjes en mix samen.
 • Nadat de aardappelen zijn gekookt giet je het overige water af en kunnen de aardappels de ovenschaal in. giet hieroverheen de soya/kruidenmix en zorg ervoor dat alle aardappeltjes zo goed als onder zitten.
 • Voeg nog wat vegan kaas toe bovenop en de aardappels kunnen voor 20 minuten op 180ºC In de oven!

Leave a Reply

Recipe Rating