Homemade granola

Jump to Recipe

Bijna elke ochtend ontbijt ik met mijn bakje (soja) yoghurt en muesli/granola. Het is lekker, licht en makkelijk. Vroeger at ik vaker cruesli, voordat ik me besefte dat daar enorm veel suikers in zitten. Ik stapte over naar ”gezonde” muesli’s uit de supermarkt totdat ik vorig jaar de Bran flakes van Albert Heijn ontdekte. Die vond ik heel erg lekker voor in de yoghurt! Mijn favoriete smaak raakte uit het assortiment en ik ging op zoek naar een andere optie.

Ik heb altijd die ”gezonde” granola’s lekker gevonden maar vaak zat er dan een ingredient doorheen dat ik niet echt top vond. Of ze waren gewoon heel prijzig, want granola’s zijn nou eenmaal niet goedkoop en zitten vaak ook nog eens in een mini doosje. In veel granola’s wordt ook honing gebruikt, nog een no go dus.

Ik wist eigenlijk wel dat het heel eenvoudig was om je eigen granola te maken, maar ik had er nooit bij stilgestaan om het ook echt zelf te doen. Tot nu! Mijn ochtendmuesli was op en tijd voor een nieuwe portie. Wij hadden thuis al een aantal noten en zaden in huis dus ik besloot van alles bij elkaar te gooien en het eens uit te proberen! En het is nog goed gelukt ook!

Ik heb wat zitten rekenen en kom ongeveer uit op €2,50 voor 500 gram home made granola! Ligt natuurlijk een beetje aan waar je alles koopt en wat je al in huis hebt natuurlijk. Je kunt helemaal zelf kiezen wat je erin wilt toevoegen, gebruik vooral wat je al in huis hebt!

Ik heb gekeken waarmee anderen de granola een beetje aan elkaar laten plakken en dat kwam neer op kokosolie & maple syrup. Nu had ik die twee toevallig in huis, maar iets te weinig maple syrup, dus heb ik (shhhh!) een klein beetje pannenkoeken stroop gebruikt. Ja, ik weet het, niet echt gezond want dat is gewoon puur suiker, maar een scheutje eroverheen kan (denk ik…) niet zoveel kwaad.

Het enige wat je hoeft te doen voor dit recept is alle ingrediënten bij elkaar gooien, wat kokosolie eroverheen en hop de oven in, its really that simple!

Granola

Simpele granola die enorm lekker is en goedkoop!
Prep Time 10 mins
Cook Time 23 mins
Total Time 33 mins
Servings 500 gram

Equipment

 • Oven & bakplaat

Ingredients
  

 • 250 gram Havermout
 • 25 gram Gepofte quinoa
 • 30 gram Pompoenpitten
 • 30 gram Gebroken lijnzaad
 • 30 gram Zonnebloem pitten
 • 60 gram Ongezouten cashews
 • 30 gram Gedroogde bananen(chips)
 • 30 ml Maple syrup
 • 4 eetlepels Kokosolie | Gesmolten
 • 30 ml Schenkstroop
 • 1,5/2 eetlepels Kaneel | Zoveel je zelf wilt, ik ben een enthousiaste kaneellover

Instructions
 

 • Verwarm de oven voor op 180ºC.
 • Mix alle droge ingredienten samen en voeg er ook je kruiden aan toe, in dit geval kaneel.
 • Roer hier de maple syrup, schenkstroop & gesmolten kokosolie doorheen.
 • Bedek een bakplaat met bakpapier en bestrooi met de granolamix.
 • Bak de granola af voor ongeveer 23 minuten, zorg ervoor dat je tussendoor af en toe met een lepel de granola door elkaar mengt. Kijk goed hoe de granola verkleurd! Elke oven is anders en het kan goed zijn dat de granola bij jou meer of juist minder tijd nodig heeft.
 • Bewaar in een luchtdichte opbergpot en genieten maar!

Leave a Reply

Recipe Rating