Cookie dough caramel brownies

Jump to Recipe

JA dat las je goed. VEGAN. COOKIE DOUGH. & CARAMEL ÉN ook nog eens BROWNIES!

Als er een ding is waar ik altijd ruzie mee heb, zijn het brownies. Het lukt me NOOIT om het perfecte recept te maken. Ook als je googled op ”the perfect vegan brownie” lukt het mij nog om ze te verpesten. Brownies zijn hem gewoon niet voor mij dacht ik. Maar nog één keer dacht ik ik geef het een kans en VOILA! ze zijn gelukt. EN HOE! met een heerlijke cookie dough & caramel topping…. omg.

Ik heb dit receptje uitgeprobeerd met een aantal aanpassingen die ik op dat moment heb besloten (oeps.) Ik heb hem dus ook nog maar een keertje gemaakt. Maar laat me je vertellen, ik heb zo vaak een brownie recept verpest en deze zijn zo goed gelukt!

De caramel die ik gebruik voor deze brownies is van Caramelz. Deze caramel kun je in verschillende hoeveelheden online bestellen. Na openen ook nog eens heel lang houdbaar in de koelkast! Heel lekker voor over baksels als deze, je ijs of in bon bons! #nospon, ik heb mijn potje caramel gewoon zelf betaald & krijg hier ook niet voor betaald. Vind het gewoon heerlijke caramel!

Je hebt fudgy brownies en cake brownies, dit zijn toch wel eerder cake brownies. Omdat er stukjes chocolade doorheen zitten worden ze wel een beeeeetje fudgy, maar ze blijven niet aan je tanden plakken. Ik houd van beide brownies, maar als ik de keuze heb zou ik toch gaan voor fudgy brownies. Omdat ik hierbovenop ook nog cookie dough heb verkruimeld is het denk ik juist maar goed dat de brownies een beetje cakey zijn.

Zoals ik al zei heb ik ontelbaar veel brownie recepten verpest. Dit is echt de eerste die is gelukt! Ik heb wat ingrediënten bij elkaar gegooid en heb gehoopt op het beste, en gelukkig ging dat goed. Ik hoop dus dat dit niet een toevalstreffer was, en dat deze brownies bij jou net zo heerlijk zijn als bij mij.

Cookie dough caramel brownie

Deze heerlijke cake brownies met een cookie dough topping en caramel drizzle gaan iedereen lekker vinden! Verras je vrienden en familie met dit VEGAN receptje!
4 from 1 vote

Ingredients
  

 • 60 gr Plantaardige boter, gesmolten
 • 1/3 cup Witte kristalsuiker | Omgerekend 67 gr
 • 1/3 cup Pure rietsuikeer, of lichte basterdsuiker | Omgerekend 67 gr
 • 1 theelepel Vanille extract
 • 75 gr Appelmoes
 • 3/4 cup Bloem | Omgerekend 96 gr
 • 1/3 cup Cacao | Omgerekend 35 gr
 • 70 gr Pure chocolade

Ei vervanger

 • 2 eetlepels Natuurazijn
 • 2 theelepels Baking soda

Instructions
 

 • Verwarm de oven voor op 180ºC
 • Smelt de boter in de magnetron. Voeg deze samen met de suikers, vanille extract & appelmoes. Gebruik hiervoor een keukenmixer.
 • Doe in een apart schaaltje de azijn en baking soda samen. Het geeft een reactie en gaat schuimen, dit gaat zorgen voor luchtigheid zonder het gebruik van ei. Voeg dit toe aan het suiker/boter mengsel en mix samen.
 • Voeg dan de bloem, cacao en in stukjes gesneden chocolade toe en mix het beslag verder door.
 • Bedek een brownieschaal met bakpapier en smeer het beslag hierover uit. Het beslag is best dikkig en plakkerig, maar dit komt in de oven helemaal goed!
 • Bak de brownies af voor 30 minuten op 180ºC. Controleer met een sateprikker of hij goed gaar is.
 • Top af met je eigen gemaakte cookie dough (recept hieronder) en met wat vegan caramel. Ik heb de caramel heel kort in de magnetron gedaan zodat deze goed gietbaar is, Je kunt hem ook vantevoren uit de koelkast halen.

Vegan cookie dough

Hmmm…! Cookie dough! Dit is zo mega lekker. Heel zoet, maar zo hoort ie. Helemaal top op zichzelf of bovenop een brownie, door je ijs of door je taartbeslag. JA!
4 from 1 vote
Cook Time 10 minutes
Baktijd 12 minutes
Total Time 22 minutes
Cuisine Amerikaans

Ingredients
  

 • 270 gr Bloem
 • 230 gr Plantaardige boter | Iets minder is geen probleem *zie notities
 • 300 gr Lichtbruine basterdsuiker – of Rietsuiker | Iets minder is geen probleem
 • 1 theelepel Zout
 • Vanille extract
 • 2 eetlepels Plantaardige melk
 • 200 gr Pure chocolade | In stukjes gehakt

Instructions
 

 • Bak eerst de bloem af op 175/180ºC voor 12 minuutjes. Zo worden de bacteriën gedood en is het veilig om het cookie dough ''rauw'' te eten!
 • Smelt de boter deels in de magnetron en voeg daarna samen met het suiker. Mix tot ze goed met elkaar gemengd zijn.
 • Voeg de zout, vanille extract & plantaardige melk toe en mix alles goed door.
 • Voeg hierna de bloem toe en mix alles goed door.
 • Zorg ervoor dat het dough goed afkoelt (in de koelkast)*zie notities
 • Voeg je chocolade toe en genieten maar! Je kunt dit dough ook invriezen eventueel 🙂

Notes

*De boter mag best wat minder zijn. Toen ik het dough heb laten afkoelen in de koelkast kwam er best wel wat boter nog vanaf. Dit heb ik goed kunnen wegdebben met een keukenrol papiertje!
* Voeg je chocolade echt pas toe zodra je dough voldoende is afgekoeld. Ik ben daar ooit te ongeduldig mee geweest en dan word het niet lekker! Al je chocolade smelt en zodra de chocolade weer hard wordt heb je een groot brok… even geduld hebben dus!

 

This Post Has One Comment

 1. Iris

  4 stars
  De brownies zijn echt heel lekker en makkelijk te maken! En heerlijk dat je het eiwitvrije beslag ook lekker op kan eten:). De cookiedough was wat minder maar na ongeveer 20 minuutjes op 175 graden te bakken is het heerlijk crunchie en een heerlijke topping voor op je brownie.

Leave a Reply

Recipe Rating