Bloody black cupcakes | Halloween ’20

Jump to Recipe

Happy halloween! Dit jaar ben ik flink aan het bakken geslagen om jullie van een aantal simpele maar hele leuke vegan halloween snacks te voorzien. Zo kun je deze voor jezelf, je huisgenoten, je buren, je familie en vrienden maken & rondbrengen. Hopelijk kunnen we volgend jaar weer een klein feestje houden rond deze tijd!

Iets wat ik heel lekker vind, zijn red velvet cupcakes. Een béétje overhyped misschien, maar gewoon heel lekker! Dit recept zouden red velvet cupcakes moeten worden, maar om de een of andere reden worden mijn red velvet baksels altijd bruin. Ik denk dat je er nóg meer kleurstof in moet doen, maar als je mijn beslag ziet zul je wel begrijpen waarom ik dacht dat deze scheut voldoende zou zijn…

Maar goed, de kleur is misschien niet zoals gepland máár niet getreurd! Misschien zijn ze zelfs wel spooky-er zo, je kunt dus ook de rode kleurstof achterwege laten. Nog iets wat je moet weten over rode kleurstof is dat veel varianten niet vegan zijn. Meestal zit hier ”karmijnzuur” in, oftewel E120. Karmijnzuur wordt gemaakt van luizen, cochenilleluizen om precies te zijn. Deze luizen worden gedroogd, gebakken of in heet water (levend) gekookt. Daarna worden ze geplet en opnieuw gekookt om de kleurstof te winnen… yuck.

Bronvermelding: Informatie karmijnzuur, E. (2018, 22 april). Waarom is karmijnzuur niet vegan? VeganChallenge. https://veganchallenge.nl/karmijnzuur-luizenbloed-vegan/

Ook las ik op een aantal potjes kleurstof dat sommige E-nummers het gedrag van kinderen/mensen kan beïnvloeden, beetje gek. Misschien een goed plan om de cupcakes gewoon zonder kleurstof te maken, net zo lekker!

Dit receptje is heel easy! Zo gemaakt en gebakken. Je moet wel een klein extra stapje zetten voor het vullen en het decoreren, maar dat maakt het extra leuk ;).

Bloody black cupcakes

Perfect voor Halloween, of een scary party! Natuurlijk met een andere topping ook geweldig voor elk ander feestje, of snackmoment.
Prep Time 25 minutes
Cook Time 25 minutes
Total Time 50 minutes
Servings 12 Cupcakes

Equipment

  • 12 Cupcake vormpjes | Deze zwarte kocht ik bij Pipoo's
  • Evt. Halloween prikkers (bijvoorbeeld van de Hema)
  • Spuitzak + tuut

Ingredients
  

Cupcake beslag

  • 250 gram Bloem
  • 100 gram Suiker
  • 1 theelepel Baking soda
  • 1 eetlepel Cacao
  • 80 milliliter Olijfolie
  • 1 eetlepel Appel cider azijn
  • Vanille aroma
  • Zout

''Buttermilk''

  • een scheut Citroensap | Of het sap van een halve verse citroen
  • +/- 240 milliliter Sojamelk

Vegan ei

  • 1 theelepel Baking soda
  • 1 eetlepel Azijn

Frosting + deco

  • 110 gram Vegan boter | Bijvoorbeeld Blue band
  • 125 gram Poedersuiker
  • 2 eetlepels Soja melk
  • Vanille aroma
  • 6 Amarena kersen | + sap
  • Vegan halloween gummies | Bijvoorbeeld van de Hema
  • Halloween prikkers | Bijvoorbeeld van de Hema
  • Vegan hagelslag

Vulling

  • 6 Amarena kersen | + sap
  • 6 theelepels Frambozenjam

Instructions
 

  • Verwarm de oven voor op 180ºC
  • Zeef de bloem, suiker, baking soda, zout en het cacao poeder voor het cupcakebeslag samen in een kom.
  • Maak in een kommetje een ei vervanger van 1 theelepel baking soda & 1 eetlepel azijn.
  • Maak de buttermilk, dit doe je door een halve citroen uit te knijpen/ een flinke scheut citroensap in een kom te doen. Vul daarna aan met ongeveer 240 ml soja melk. Of als je een maatbeker hebt met cups, voeg dan hierin de citroen toe en vul de maatbeker tot aan ''1 cup'' met de sojamelk.
  • Voeg het droge beslag samen met de eivervanger, buttermilk, appel cider azijn, olijfolie, vanille aroma en evt. rode kleurstof. Mix dit met een elektrische mixer tot een glad beslag.
  • Vul een cupcakevorm houder met zwarte cupcakevormpjes en vul ze daarna voor de helft met het beslag.
  • Bak de cupcakes af op 180ºc voor 25 minuten.
  • Haal de cupcakes uit de oven en laat ze goed afkoelen.
  • Haal met een rond koekjesvormpje, of een mes, een rondje uit de cupcake. bewaar het bovenkantje zodat je die er naderhand weer op kunt plaatsen. hol de binnenkant uit (snacktime!) en vul met een theelepel frambozenjam óf een (of twee) amarena kers en amarena kerssap.
  • Maak de botercréme door de boter samen met de poedersuiker te mixen met een elektrische mixer. Voeg hierna de melk en het vanille aroma toe, mix dit ook door.
  • Vul een spuitzak (met tuutje) met de botercreme en maak hiermee toefjes op de cupcakes.
  • Decoreer met vegan gummies, frambozenjam, vegan hagelslag, amarena kers, en maak het zo gek als je zelf wilt!

Notes

Keyword amarena kers, botercreme, cupcakes, framboos, frambozenjam, halloween, red velvet

Leave a Reply

Recipe Rating