Vegan worstenbroodjes

Jump to Recipe

Een ding wat ik graag at toen ik nog niet Vega/vegan was waren worstenbroodjes! Misschien ook omdat ik uit Brabant kom, maar er was altijd wel plek voor worstenbroodjes. In sommige koffietentjes kan je voor een fortuin een vegan worstenbroodje bestellen en sommige bakkerijen hebben voortaan ook Vega/vegan worstenbroodjes te koop. Maar zoals ik al zei, daar betaal je vaak ook veel voor. Ik heb geprobeerd vegan worstenbroodjes te maken voor weinig geld en ik denk dat ik daarin ben geslaagd!

Voor deze worstenbroodjes gebruik ik eigenlijk bijna dezelfde ingrediënten die je zou gebruiken voor gewone worstenbroodjes. Ik zou zeggen dat het gehaktmengsel aardig in de buurt komt, het brood dat ik heb gebruikt is in plaats van zacht lekker knapperig. Dus niet hoe een origineel Brabants worstenbroodje hoort, maar wel heel erg lekker!

Eigenlijk is dit recept ook hartstikke simpel en zo gedaan. Het enige wat ”veel” tijd kost is het laten rijzen van het deeg. Voor dit recept gebruik ik het pak witte brood mix van Koopmans. Ik vind het heel makkelijk om deze broodmix te gebruiken omdat het niet zo duur is en er al gist bij in zit. Je hoeft er eigenlijk niet echt verder veel moeite voor te doen voor deze mix.

Ik heb al ooit geprobeerd worstenbroodjes te maken met vegetarisch rulgehakt, maar dat was niet echt een succes. Het bleef niet goed als een worstje zitten en smaakte droog. Ik heb het nu met de minced meat van Naturali geprobeerd en dat werkte top! Ook omdat dit echt bijna dezelfde textuur heeft als écht gehakt. Dit vegan gehakt is te vinden bij de Albert Heijn. Ja.. er hangt wel een prijskaartje aan, maar dan heb je ook wat. Plus! met dit recept kun je 18 (!) worstenbroodjes maken, say whaaaaaat. Ik heb ook het Next Level gehakt bij de Lidl bekeken maar dit was in verhouding duurder dan dit pakje van de Albert Heijn. In dit pakje zit ook maarliefst 400 gram. Bij de Lidl verkopen ze 275 gram voor ik geloof €3,29.

Je kunt zelf bepalen hoe groot je je worstjes maakt, hoe groter het worstje hoe groter het worstenbroodje. Zo kun je ook leuke mini snacks maken voor een verjaardag of ander feestje. Hieronder vind je het recept, happy baking!

Vegan worstenbroodjes

Deze worstenbroodjes zijn heerlijk als lunch, snack of perfect als borrelhapje op een feestje!
Cook Time 55 mins
Rusttijd 55 mins
Total Time 1 hr 50 mins
Course Bijgerecht, Borrelhapje
Servings 18 stuks

Equipment

 • Oven

Ingredients
  

 • 400 gram Naturali vegan gehakt
 • 1 pak Koopmans broodmix (wit) | 20 gram boter, 275 ml lauwwarm water
 • 4 eetlepels Paneermeel, broodkruimels
 • 3 theelepels Gehaktkruiden
 • 1 theelepel Nootmuskaat
 • 1 theelepel Cajun

Instructions
 

 • Bereid eerst het brooddeeg volgens de verpakkingsinstructies van het Koopmans pak. Meng de mix samen met de boter en water en kneed tot een soepel deeg.
 • Laat het deeg 10 minuutjes rusten met plasticfolie over de kom.
 • Wikkel het deeg in een schone theedoek en laat nog 45 minuten rusten.
 • Terwijl het deeg rust, maak je het gehaktmengsel klaar. Meng alle kruiden samen met het gehakt in een kom en meng er ook het paneermeel doorheen. Je kunt natuurlijk kruiden toevoegen die jij zelf lekker vind dus geef er je eigen draai aan!
 • Je kunt alvast ongeveer 18 worstjes rollen van het gehaktmengsel. Wil je wat grotere worstenbroodjes maken rol er dan wat minder, wil je mini's maken rol er dan gerust meer!
 • Verwarm de oven voor op 200ºC.
 • Besprenkel het aanrecht met wat bloem en rol een stukje deeg uit tot een soort mini pannenkoek formaat. Rol een worstje en leg deze in het midden. Vouw de zeikantjes naar binnen en rol het broodje verder dicht als een wrap. Maak het randje een beetje nat met water en plak het zo dicht. Eventueel kun je het broodje nog tussen je handen rollen om zo de naad minder zichtbaar te maken.
 • Rol zo nog 18 worstenbroodjes, of tot je deeg en gehaktmengsel op is.
 • Plaats de worstenbroodjes op een bakplaat met bakpapier en bak ongeveer 35 minuten af.
 • Heel lekker direct uit de oven, of een dagje later. Koud lekker maar ook lekker wanneer je het broodje nog even opwarmt in de oven of airfryer.
Keyword borrelhapje, snack, tussendoortje, Worstenbroodje

Leave a Reply

Recipe Rating